Φιλοσοφικό Καφενείο στην Λευκάδα

Posted on

Φιλοσοφικό Καφενείο Artηρια: Β΄ κύκλος
Martin Heidegger : ο φιλόσοφος που στοχάστηκε ελληνικά

Ο Μάρτιν Χάιντεγγερ είναι ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του 2ου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Η επανεγκατάσταση του στη γλώσσα αποκάλυψε ένα διανοητικό σύμπαν το οποίο συνιστά μια φιλοσοφική αναθεώρηση των ιδεών. Και αυτό το έκανε όχι μόνο επικαλούμενος τον ελληνικό τρόπο αλλά αποσκοπώντας στην επανασύνδεση με την α-λήθειά του.
Ο Χάιντεγγερ κατανόησε την ελληνική φιλοσοφία μάλλον καλύτερα από οποιονδήποτε Έλληνα και κατάφερε να συνεχίσει να στοχάζεται στα ελληνικά. Αναφέρει: “Γιατί; Γιατί η “φιλοσοφία” στην ουσία της είναι Ελληνική. Ελληνική σημαίνει εδώ: η φιλοσοφία στην αρχέγονη ουσία της είναι τέτοια, ώστε, για να αναπτυχθεί, κλήτευσε εξαρχής τον Ελληνισμό και μόνο αυτόν”.

Στις δύο πρώτες συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου θα να ασχοληθούμε με το έργο του Χάιντεγγερ ¨Η προέλευση του Έργου Τέχνης”, στο οποίο αποπειράται ο φιλόσοφος να προσδιορίσει την ουσία του έργου τέχνης. Στην τρίτη συνάντηση θα αναφερθούμε στο έργο του “Διαμονές” που περιγράφει την εμπειρία του από το ταξίδι στην Ελλάδα.

3η Συνάντηση : Διαμονές : Το ταξίδι του Martin Heidegger στην Ελλάδα

“Άραγε θα βρούμε (στην Ελλάδα) το πεδίο που ζητούμε; Άραγε θα μας χαριστεί το εύρημα αν επισκεφτούμε τη χώρα των Ελλήνων, και χαιρετήσουμε τη γη της, τον ουρανό της, τη θάλασσα και τα νησιά της, τους εγκαταλελειμένους ναούς και τα ιερά θέατρα; … Μπορεί ακόμα η Ελλάδα να πει το ίδιόν της και να διεκδικήσει εμάς τους σημερινούς ως ακροατές της γλώσσας της, εμάς τους ανθρώπους μιας εποχής που τον κόσμο της διαπερνά από παντού η ορμή και το τεχνητό των εργοταξίων του “συντιθέναι”; Martin Heidegger Διαμονές

Έναρξη:
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 στις 9:00 μ.μ.
Λήξη:
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010 στις 12:00 π.μ.
Τοποθεσία:
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s