έλλειμα ενημέρωσης…

Posted on

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η… ΕΕ;
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ 11/2/2010

Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό
προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.

Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα
για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη – την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 – 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.

Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.

Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος.

Η Ιαπωνίανα δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009
και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.
Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.

Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι… 175%!Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.

Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν ηΟλλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιομε 219%, ηΙσπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).

Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως… χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.

Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το… 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.

Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80%βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια

Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!

Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.

One thought on “έλλειμα ενημέρωσης…

  gmaris said:
  21/05/2010 στο 7:40 μμ

  Ένας πεπειραμένος Πρέσβης, με σεβασμό στο χρήμα, απαντά στο γράμμα του άλλου Πρέσβη που έγραψε με θυμό ότι «Ήταν κάποτε ένα υπουργείο, που, συγκρινόμενο με τα άλλα, πραγματικά ήταν διαφορετικό. Ήταν, για τα ελληνικά δεδομένα , καλά οργανωμένο, με υπαλλήλους με πολλά τυπικά προσόντα, με πτυχία, με γλώσσες, με κουλτούρα, κυρίως όμως με αίσθηση καθήκοντος και με νοοτροπία προσφοράς».

  Ένας Πρέσβης δίνει τις παρακάτω συμβουλές στους διπλωματικούς υπαλλήλους για να κάνουν οικονομία, τώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει το επίδομα εξωτερικού, το επίδομα εξωτερικής υπηρεσίας με 40%. Ο Πρέσβης που δίνει τις συμβουλές, τις έχει εφαρμόσει και ο ίδιος στην Πρεσβεία του»:

  1. Να χωρίσετε την πρεσβευτική κατοικία σε δύο μέρη. Το ισόγειο με την κουζίνα το δίνετe αντί για αμοιβή στο ντόπιο υπηρετικό προσωπικό της Πρεσβείας, αντί για μισθούς. Εσείς κλείνετε με κάγγελα τον πρώτο όροφο στον οποίο απομονώνεστε και ζείτε προφυλαγμένος. Το τι αποδείξεις θα σας υπογράφουν οι υπηρέτες σας, εναπόκειται στην εντιμότητά σας.

  2. Μια φορά κάθε μήνα αγοράζετε 2 κιλά κρέας από την αγορά και τα δίνετε στο υπηρετικό προσωπικό. Με αυτό θα ετοιμαστούν φαγητά για όλο το μήνα και για τους υπηρέτες και στον κύριο Πρέσβη. Έτσι γλυτώνετε από περιττά έξοδα για τρόφιμα.

  3. Η συμφωνία με το υπηρετικό προσωπικό θα περιλαμβάνει την υποχρέωσή τους να σας φέρνουν 4 φορές τη μέρα από ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχει διαλυθεί με μπλέντερ μια κουταλιά λαχανικών από την κατσαρόλα τους. Αυτό μπορείτε να προσφέρετε και στους συνεργάτες σας όταν τους φέρνετε στην Πρεσβευτική κατοικία για συνεργασία πέραν του ωραρίου εργασίας.

  4. Για να κατασταλούν οι άγριες διαθέσεις των υπηρετών, αφήστε τους πλήρη ελευθερία για το τι θα κάνουν στο χώρο τους. Από τα δύο ψυγεία της κουζίνας, ένα θα έχουν αυτοί για τα φαγητά τους και ένα θα είναι αποκλειστικά δικό σας για το νερό σας και το ψωμί σας. Αυτό θα το εκτιμήσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

  5. Δώστε το καλό παράδειγμα και στη δουλειά σας να κάνετε ένα απλό οικονομικό και απόλυτα υγιεινό κολατσιό με δύο φέτες του τόστ με αέρα ανάμεσά τους ψημένο ελαφρά στην τοστιέρα, για να παίρνει τις μυρωδιές των τοστ των άλλων. Αυτό θα το εκτιμήσει το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών σαν έμπρακτη συμβολή στην υλοποίηση των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την περικοπή των επιδομάτων των διπλωματικών υπαλλήλων και τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού ή επιδόματος αλλοδαπής.

  6. Αφήστε ανοιχτό το παράθυρο της κουζίνας της Πρεσβείας που επικοινωνεί με την κουζίνα της συζύγου του οδηγού σας. Εάν επιτρέψετε τις γαστρονομικές ανταλλαγές μεταξύ της γυναίκας του οδηγού σας και του προσωπικού της Πρεσβείας, όλο και θα περισσεύει για σας ένα πιάτο φαϊ ώστε να μην τους το καρφώσετε, όπως τους απειλείτε.

  7. Γράψτε στη ΣΤ1 Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, να μην σας στέλνει στο εξωτερικό, το μισθό σας και το επίδομα εξωτερικού σας, σαν ένδειξη συμπαράστασης στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα κατανοήσουν την ενέργειά τους, όταν τους εξηγήσετε ότι μπορείτε να ζείτε μόνο με τα έξοδα καθαρισμού της Πρεσβείας. Σας βεβαιώνω ότι είναι μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική τεχνική.

  8. Μην καθαρίζετε το καγγελόφρακτο παράθυρο του υπνοδωματίου σας. Μπορεί να φυτρώσει ένα τεράστιο μανιτάρι,που θα είναι αξιοθέατο και μπορείτε να το χαρίσετε σε ένα αντιπαθητικό υπάλληλό σας να το φάει, αν δεν κάνει οικονομίες σαν και σας.

  9. Το Πάσχα, αν ένας Έλληνας ζαχαροπλάστης της περιοχής σας, σας κάνει δώρο ένα σοκολατένιο αβγό με το μπιλιετάκι του, μη χάσετε την ευκαιρία που θα σας παρουσιαστεί. Πετάξτε το μπιλιετάκι του ζαχαροπλάστη, βάλτε το δικό σας μπιλιετάκι, και στείλτε το σαν δώρο σε κάποιο φίλο σας Πρέσβη άλλης χώρας. Είναι δοκιμασμένη τεχνική.

  10. Όταν στέλνετε ανακοινώσεις τύπου στις διάφωρες εφημερίδες, μην τις στέλνετε με διαβιβαστικά έγγραφα (λ.χ. Πρεσβεία της Ελλάδας… προς την εφημερίδα La Nation… Σας διαβιβάζουμε συνημμένα … κλπ). Φυσικό είναι αυτός που θα πάρει την ανακοίνωση α. να καταλάβει ότι είναι «ανακοίνωση» και β. αν αναρωτηθεί από ποιόν την πήρε, θα έχετε κάποιο τηλέφωνο σημειωμένο πάνω στην ανακοίνωση ώστε να σας τηλεφωνήσει και να μάθει ποιος είστε. Έτσι κάνετε εξοικονόμηση χαρτιού και μελανιού του εκτυπωτή και του φαξ. Το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, και το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εκτιμήσουν τη στάση σας.

  11. Όταν το Υπουργείο Εξωτερικών σας στέλνει από την Αθήνα τα έξοδα φιλοξενειών για να δεξιωθείτε τους Πρέσβεις άλλων χωρών, φροντίστε να τους εισπράξετε τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν από την πραγματοποίηση των γευμάτων. Πηγαίνετε σε ένα γραφείο που οργανώνει γεύματα και προτείνετέ του να τον πληρώσετε προκαταβολικά σε εγχώριο νόμισμα με ισοτιμία μαύρης ώστε να πετύχετε τουλάχιστον 40% έκπτωση. Όταν μετά από την πάροδο του εξαμήνου που θα κάνετε το γεύμα και θα έχει υποτιμηθεί το νόμισμα, αντιμετωπίστε τον εξαγριωμένο διοργανωτή που θα θέλει αύξηση με τα εξής πετυχημένα και δοκιμασμένα επιχειρήματα που είναι βεβαιωμένο ότι κάποιο θα γίνει τελικά δεκτό και δεν θα του δώσετε αύξηση:
  α. Να βγούν τα λουλούδια από το τραπέζι.
  β. Το κρέας στο πιάτο να μη συνοδεύεται από πατάτες, αλλά από πυκνόρευστη σάλτσα βωδινού.
  γ. Να μειωθούν οι συνδαιτιμόνες κατά έναν, έστω και αν μένουν 13 προσκεκλημένοι και είναι γρουσούζικος αριθμός, στην ανάγκη να ακυρωθεί η παρουσία του νεαρού διπλωματικού υπαλλήλου. Να μετάσχετε μόνο εσείς από την Ελλάδα, και ο συνεργάτης σας να κρατάει σημειώσεις του γεύματος κρυμμένος πίσω από την κουρτίνα

  12. Ζητείστε όταν υπηρετείτε στο εξωτερικό, σε μακρινή πρεσβεία της Ελλάδας, να σας διορίσουν μέλος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Όταν είστε τακτικό μέλος φροντίζουν και σας πληρώνουν τα εισητήρια για να έρχεστε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου (Επεξήγηση: Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αποτελεί την κορύφωση αναγνώρισης της αξίας των διπλωματών, αφού σ’ αυτό δεν αναγνωρίζεται στους δυσμενώς κρινόμενους σε προαγωγές υπαλλήλους το δικαίωμα της ακροάσεως που αναγνωρίζει το Σύνταγμα, είναι αυτό στο οποίο αγνοούνται συστηματικά οι ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μπορεί κάποιος λόγω «ανεπάρκειας» να πεταχτεί στο δρόμο μέσα σε μια νύχτα χωρίς να μπορεί να μιλήσει και να υπερασπίσει τον εαυτό του). Μην έρχεστε ποτέ φαγωμένοι στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Σερβίρονται υπέροχα σαντουϊτσάκια, λουκανικάκια και άλλοι μεζέδες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γεύματα ενός 24ώρου.

  13. Ζητείστε επίμονα να σας κάνουν απόσπαση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (τουλάχιστο 2 μήνες) στην Νέα Υόρκη, από όποια χώρα και αν βρίσκεστε. Θα πληρώνεστε με δύο αποζημιώσεις εξωτερικού ταυτόχρονα. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον Μητσιάλη που το έχει κάνει.

  14. Μην εορτάσετε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με περιττές γιορτές στην Πρεσβευτική Κατοικία. Αντί της γιορτής, φορέστε τα επίσημά σας, φορέστε τα γάντια σας και τα παράσημά σας και πηγαίνετε στο κεντρικότατο σημείο της της πόλης, περνώντας μέσα από τη Marche aux puces (γιουσουρούμ), να καταθέσετε ένα στεφάνι στον εθνικό ήρωα της χώρας στην οποία είστε διαπιστευμένος. Δεν χρειάζετε να κάνετε περιττά έξοδα αγοράς στεφανιού αφού θα έχετε μαζέψει το περσινό, αυτό που καταθέσατε πέρυσι. Μόνο φροντίστε μην εμφανιστεί κανένας προβοκάτορας Πρόεδρος ομογενειακού σωματείου και καταθέσει και εκείνος ένα φρέσκο πράσινο στεφάνι και κάνει κοντράστ με το δικό σας άσπρο ξερό περσινό στεφάνι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s