Τι άλλαξε;

Posted on Updated on

Τι άλλαξε και….

jump.jpg

…ενώ στις κυβερνήσεις του το «υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη των Τούρκων» ήταν το υπέρτατο δόγμα εξωτερικής πολιτικής.,για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, διαφοροποιημένος, κόντρα και στο Πασοκ του ΓΑΠ , εμφανίζεται ο Κώστας Σημίτης(τέως καταλληλότερος);….
«Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερη συνεργασία, θα αναπτυχθούν περισσότερο οι οικονομικές μας σχέσεις και οι αγορές μας, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι θετικές. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία τυπικά είναι καλές, στην πραγματικότητα υπάρχει πάντα ένταση. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε αν προσπαθήσουμε να τις λύσουμε.

Τώρα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την Τουρκία. Η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα έχει πληθυσμό 100 εκατομμύρια, θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει φυσικά τις περισσότερες ψήφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι μια ιδιόρυθμη κατάσταση, την οποία δεν βλέπω να αποδέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν άλλωστε και τα προβλήματα της κουλτούρας και της μετανάστευσης.

Γι αυτό είμαι της γνώμης να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας και της Αυστρίας. Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη λύση κατά την άποψή μου είναι το πλαίσιο των ειδικών σχέσεων με την Τουρκία, και μέσα από τις ειδικές σχέσεις και η Ελλάδα μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματά της στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

απο ομιλία του Κώστα Σημίτη, στο Διεθνές Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων, στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ την 1-02-2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s