Αυτό το ξέρετε;

Posted on

Διάβασα στο medianews.gr  ένα άρθρο της Καθημερινής το οποίο αναλύει με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο το τρέχον εκλογικό μας σύστημα και κατά το πόσο τα μικρά κόμματα μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα:

888.jpg

«Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά με το νέο εκλογικό σύστημα υπάρχει και η περίπτωση η αυτοδυναμία να κριθεί τελικώς από τις επιδόσεις του κ. Δημοσθένη Βεργή, του κ. Βασιλείου Λεβέντη, της Ενωτικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ή ακόμη και της «Οργής Λαού», όπως ονομάζεται ένα από νεότερα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας.

Η προλογική παρατήρηση δεν ενέχει το χαρακτήρα της ειρωνείας. Αποβλέπει μόνον να καταδείξει μια τραγελαφική πλευρά του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος συναρτά απολύτως τον πήχυ για την πολυπόθητη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα λεγόμενα πολύ μικρά κόμματα, αυτά δηλαδή που θα μείνουν εκτός βουλής.

Για να το πούμε με απλά λόγια: Με το νέο σύστημα, δεν έχει καμία απολύτως σημασία η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων. Ακόμη και μια ψήφος είναι αρκετή για να δώσει την αυτοδυναμία στο νικητή, καθώς το σύστημα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 40 έδρες εις βάρος του δεύτερου. Με μια όμως προυπόθεση: Ο νικητής να «πιάσει» ένα συγκεκριμένο ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζει τις 151 έδρες. Κι αυτό το ποσοστό εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνον από το αντίστοιχο που θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα που δεν θα μπουν στη βουλή. (βλ πίνακα)

Οσο μεγαλύτερο μάλιστα είναι το ποσοστό που θα εξασφαλίσουν οι μικροί (Ενωση Κεντρώων, Οικολόγοι ΜΛ ΚΚΕ κλπ) τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Τούτων εχόντων των πραγμάτων χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τι είχε συμβεί με τους μικρούς σε προηγούμενες εκλογές. Το 1996 είχαν αρθροίσει συνολικώς 5,23%, το 2000 4,75% και το 2004 4,94%.

Τα μάλλον υψηλά αυτά ποσοστά ωστόσο δεν αναμένεται να επαναληφθούν. Και τούτο διότι το 1996 εκτός βουλής υπενθυμίζεται ότι είχε μείνει η ΠΟΛΑΝ (με 2,94%) το 2000 το ΔΗΚΚΙ (με 2,69%) και το 2004 ο ΛΑΟΣ και το ΔΗΚΚΙ (με 2,19% και 1,79%).

Επομένως αν κάποιος επιχειρήσει να προσδιορίσει τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει μάλλον να συνυπολογίσει ότι είναι η πρώτη φορά που δεν μετέχει στις εκλογές κανένα κόμμα το οποίο φαίνεται ικανό να φτάσει κοντά στο όριο του 3% και να μείνει τελικώς εκτός βουλής (με την εξαίρεση βέβαια της Δημοκρατικής Αναγέννησης του κ. Παπαθεμελή η τύχη της οποίας πρώτη φορά δοκιμάζεται).
Αυτός ειναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εκλογολόγοι σε περίπτωση πεντακομματικής βουλής προσδιορίζουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας περίπου στο 42 % δεδομένου ότι δεν προβλεπουν το συνολικό ποσοστό των μικρότερων κομμάτων να υπερβεί –κατά πολύ τουλάχιστον- το 2%.

Κατά τα λοιπά, μια άλλη παράδοξη πλευρά του νέου εκλογικού συστήματος είναι ο τρόπος διανομής των εδρών, ο οποίος προσδίδει καθοριστική σημασία στο συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα στην Επικρατεια και ελάχιστη στις αυξομειώσεις δυνάμεων που θα καταγραφούν ανά νομό ή πόλη.

Ετσι αν τελικώς μπουν ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ στη βουλή με ένα υποθετικό ποσοστό της τάξεως του 4,5% και 4%, δεδομένες θεωρούνται και οι περιοχές από τις οποίες θα «αποσπάσουν» τις 12 και 11 έδρες τους αντίστοιχα.

Βάσει των δεδομένων του 2004 ο ΣΥΝ θα κερδίσει 1 έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, 3 έδρες στη Β Αθήνας, και από 1 στην Α Αθήνας, Α Θεσσαλονίκης, Υπόλοιπο Αττικής, Α Πειραιά, Β Πειραιά, Αχαία, ενώ παίζεται άλλη μία στη Λάρισα ή στη Β Θεσσαλονίκης.

Αντιστοίχως ο ΛΑΟΣ θα κερδίσει 2 έδρες στη Β Αθήνας και από 1 σε Α Αθήνας, Α Θεσσαλονίκης, Β Θεσσαλονίκης, Υπόλοιπο Αττικής, Α Πειραιά, Β Πειραιά, Σέρρες, Λάρισα και αλλή μιαστην Πέλλα ή την Ευβοια ή την Αχαία.»

Και ο επίμαχος πίνακας:

Εξασφάλιση
151 εδρών

42,73%
42,50%
42,25%
42%
41,75%
41,50%
41,25%
41%

Αντίστοιχο ποσοστό μικρών
κομμάτων εκτός Βουλής

0%
0,54%
1,13%
1,71%
2,30%
2,88%
3,47%
4,00%

Υ.Γ.φυσικά λέμε ΟΧΙ στην αποχή και στο λευκό 

5 thoughts on “Αυτό το ξέρετε;

  coolplatanos said:
  07/09/2007 στο 7:10 μμ

  Με πρόλαβες. Το έψαχνα αυτό. Θα το διαβάσω προσεκτικά

  Latinos said:
  10/09/2007 στο 2:31 πμ

  Πράγματι, έτσι είναι!
  Πρώτα υπολογίζεται ο αριθμός τών Εδρών κάθε κόμματος, και έπειτα οι Έδρες αυτές παραχωρούνται στις περιφέρειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά γιά κάθε κόμμα.
  Εάν κάποιος θέλει να «παίξει» με τα ποσοστά τών κομμάτων ( και κυρίως αυτών, που θα μείνουν εκτός Βουλής), μπορεί να μπεί εδώ:
  http://users.sch.gr/alivathinos/ekloges2007.xls.
  Καλή δύναμη σε όλους!
  Λατίνος

  Latinos said:
  10/09/2007 στο 2:34 πμ

  Δεν ξέρω, γιατί η διεύθυνση που έδωσα «δεν λειτουργεί»! Μπορείτε να μπείτε σ’αυτήν:http://users.sch.gr/alivathinos.
  Λατίνος

  Latinos said:
  10/09/2007 στο 2:37 πμ

  Μάλον φταίει η τελεία στο τέλος!
  Η διεύθυνση είναι:
  http://users.sch.gr/alivathinos
  ή
  http://users.sch.gr/alivathinos/ekloges2007.xls
  Λατίνος

  […] από το xeri του μαραδό για τα κόλπα του εκλογικού νόμου που με […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s