«Ο οδηγός βγήκε έξω από το όχημα με τα χέρια ψηλά και τον πυροβολήσαμε.»

Posted on Updated on 
 

 

usa.jpg

Ο Τζίμι Μάσεϊ πρώην πεζοναύτης του αμερικάνικου Στρατού με θητεία στο Ιρακ είναι αποκαλυπτικός στηναποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Θανάση Διαμαντόπουλο,για τις «Εικόνες» του Εθνους και είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα E-go

Ηταν ο πρώτος πεζοναύτης που μίλησε για τα εγκλήματα που έγιναν στον πόλεμο του Ιράκ, παραχωρώντας συνέντευξη στο Mountaineer, ένα τοπικό έντυπο της περιοχής του. Αμέσως μετά έχασε τη δουλειά του σε τοπικό κέντρο ενοικίασης αυτοκινήτων. Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, η Νατάσα Σαλνιέρ, τον έφερε σ’ επαφή με τις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες, όπως τη Washington Post και περιοδικά όπως το GQ. Λίγο αργότερα οι μαρτυρίες του για τα εγκλήματα στο Ιράκ κυκλοφόρησαν σε ένα βιβλίο στη Γαλλία με τον τίτλο Kill!Kill!Kill!. Ακολούθησε μια συνέντευξη στην Guardian, στην εφημερίδα Humanite, στον Μάικλ Μουρ, στον Ρόμπερτ Φισκ. Ο Τζίμι Μάσεϊ έγινε έτσι ένας επώνυμος μαχητής της ειρήνης.

Εικόνες: Ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο Ιράκ; Κυκλοφορεί ότι πολλοί Αμερικανοί πεζοναύτες στο Ιράκ καταναλώνουν αντικαταθλιπτικά. Αλλοι έχουν εγκεφαλικές ζημιές. Είναι αλήθεια;

Τζίμι Μάσεϊ: Οι στρατιωτικοί ήταν καλά προετοιμασμένοι για τα ψυχολογικά τραύματα. Εδιναν αντικαταθλιπτικά αρκετά ελεύθερα στα άτομα που τα χρειάζονταν. Οι τραυματικές εγκεφαλικές πληγές έρχονται από τα θραύσματα στρατιωτικών πυραύλων. Αλλά και από διαφορετικούς τύπους όπλων που προκαλούν ένα «κύμα σοκ». Το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που οι στρατιώτες δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει. Ετσι προκαλείται μετατραυματικό σοκ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας στους δύο Αμερικανούς πεζοναύτες στο Ιράκ έχει αυτού του είδους τα ψυχολογικά προβλήματα;

Ναι. Οχι μόνο αυτό. Είναι και οι μόνιμες παραβιάσεις της συνθήκης της Γενεύης. Η ηθικότητα γίνεται παράγοντας-κλειδί όταν βρίσκεσαι στο πεδίο της μάχης. Εχεις πολλές τύψεις. Οχι μόνο για τους πεζοναύτες που σκοτώθηκαν αλλά και για τους Ιρακινούς που πιάστηκαν σε διασταυρωμένα πυρά. Ολα αυτά οδηγούν σε πνευματική κατάρρευση.

Δεχτήκατε ποτέ τη διαταγή να συντρίψετε σώματα Ιρακινών μ ένα jeep των GΙs;

Οι διαταγές ήταν: Αν κάποιος μπει στον δρόμο, έχετε την άδεια να τον καταδιώξετε.

Είναι περίεργο αλλά κατάφεραν να σας πέρασουν την αντίληψη ότι «κάθε Ιρακινός είναι τρομοκράτης»…

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης είχε τέτοιες αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, που είχαν δοθεί από το επίπεδο του πεζικού μέχρι το δικό μας επίπεδο. Και παρουσίασαν κάθε Ιρακινό σαν εν δυνάμει τρομοκράτη. Ετσι ήμασταν σε υπερένταση όλη την ώρα. Πήραμε τη διαταγή πρώτα να πυροβολούμε και μετά να κάνουμε ερωτήσεις. Δυστυχώς οι πολίτες λέγονταν «παράπλευρες απώλειες». Ενώ θα έπρεπε να λέγονται «απώλειες πολιτών». Είχαν οργανωμένα σχέδια για το πώς θα μιλήσουμε για την απώλεια πολιτών.

Μπορείτε να μου περιγράψετε μια στιγμή που να δείχνει τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που είδατε στο πεδίο της μάχης και σ’ αυτό που περιγράφηκε από τα media;

Υπήρχε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, δίπλα στο γήπεδο της Βαγδάτης, όπου ένα αυτοκίνητο εμφανίζεται στην περιοχή του σημείου ελέγχου. «Αδειάσαμε» τα όπλα μας πάνω σ’ αυτό. Γιατί το αυτοκίνητο δεν σταματούσε. Μετά πήγαμε στο αυτοκίνητο κι αρχίζαμε να βγάζουμε έξω τους επιβάτες του. Ηταν συνολικά τέσσερις. Τρεις απ αυτούς ήταν χτυπημένοι κι ανέπνεαν γρήγορα. Πέθαιναν. Οταν η κατάσταση ηρέμησε, ένα από τ αδέλφια του επιβάτη βγήκε κι άρχισε να περπατάει προς εμένα. Μου είπε: «Εσύ το κανες. Σκότωσες τον αδελφό μου». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με την ανθρωπιά. Σ αυτό το σημείο καταλάβαμε ότι τέτοια πράγματα συνέβαιναν συνέχεια. Και η διοίκηση του αμερικανικού στρατού δεν έκανε τίποτα. Να προσπαθήσει, δηλαδή, να σταματήσει τις απώλειες πολιτών. Αυτό που λένε παράπλευρες απώλειες.

Υπέπεσε στην αντίληψη σας εκπρόσωπος Τύπου των πεζοναυτών να λέει ψέματα στους δημοσιογράφους;

Συνειδητοποίησα τι γραφόταν όταν απαλλάχτηκα από τους πεζοναύτες. Τότε άρχισα να ψάχνω τους ρεπόρτερ που τους είχαν τοποθετήσει στον δικό μου λόχο. Αρχισα να διαβάζω τα άρθρα που έχουν γράψει. Κι αυτό συνέβη από τότε που άρχισα να έχω ερωτηματικά για τη δημοσιογραφία έρευνας στο Ιράκ.

Ηταν δημοσιογράφοι; Ή ήταν πεζοναύτες που έκαναν τους δημοσιογράφους;

Τις έρευνες τις έκαναν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, από αμερικανικά δημοσιογραφικά συγκροτήματα.

Τι όπλα είχε ο λόχος σας;

Είχε πυροβολητές, χειριστές πύραυλων και ελεύθερους σκοπευτές. Η πρωταρχική μας αποστολή ήταν να παρέχουμε αναγνώριση για μια διμοιρία των πεζοναυτών, προκειμένου να εντοπίσουμε τον εχθρό και να στήσουμε θέσεις ενέδρας. Κι επίσης να παρέχουμε ασφάλεια σε μικρά στρατιωτικά οχήματα, σε περίπτωση που βρεθούμε υπό εχθρική επίθεση. Η αποστολή των ελεύθερων σκοπευτών είναι πολύ απλή. Είναι οι κυνηγοί στο πεδίο της μάχης. Η δουλειά τους είναι να κυνηγούν οποιοδήποτε ύποπτο άτομο που μπορεί να ναι εν δυνάμει εχθρός για τους πεζοναύτες.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήσατε πυραύλους εναντίον τους;

Υπήρξε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο που τους ρίξαμε δίπλα σ’ έναν εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό κλειστό χώρο. Τους χρησιμοποιήσαμε επίσης σε οχήματα. Τόσο σε πολιτικά οχήματα όσο και σ’ εγκαταλελειμμένα ιρακινά στρατιωτικά οχήματα.

Κάνατε λάθη;

Το 99% των περιπτώσεων που πυροβολήσαμε ήταν με αρνητικό τρόπο. Είτε σπαταλούσαμε εξοπλισμό χτυπώντας εγκαταλελειμμένα ιρακινά στρατιωτικά στρατόπεδα είτε πυροβολώντας αθώους πολίτες.

Σκοτώσατε κάποιον την ώρα που σήκωνε τα χέρια ψηλά;

Ναι. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο δίπλα στο στάδιο της Βαγδάτης. Ενα όχημα ήρθε στο δικό μας σημείο ελέγχου και υπήρχε πολλή σύγχυση. Προσπάθησαν να εκτοξεύσουν κι έναν πύραυλο. Ευτυχώς το βλήμα δεν έφυγε. Προκάλεσε όμως τραυματισμούς σε πεζοναύτες μου, που βρίσκονταν στην περιοχή πίσω από τη γραμμή εκπυρσοκρότησης. Πυροβολήσαμε γιατί ο οδηγός δεν μπορούσε να σταματήσει. Το σταματήσαμε κι αρχίσαμε να τραβάμε τους επιβάτες του έξω. Τρεις απ αυτούς ήταν χτυπημένοι κι ανέπνεαν γρήγορα. Ο οδηγός βγήκε έξω από το όχημα με τα χέρια ψηλά και τον πυροβολήσαμε.

Τον σκοτώσατε;

Ναι.

Ποιο είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Τα «φίλια πυρά» είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είχαμε γνωστούς παίχτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου στο Αφγανιστάν που χτυπήθηκαν από «φίλια πυρά». Και το αστείο στην ιστορία είναι ότι αυτός που χτύπησε άλλον πεζοναύτη παρασημοφορήθηκε με ασημένιο αστέρι.

Σ ένα άλλο περιστατικό, σ’ ένα σημείο ελέγχου στο Νότιο Ιράκ υπήρχε ένα παιδί που πέθανε στο αυτοκίνητο…

Ναι, ήταν στο Νότιο Ιράκ. Μόλις είχαμε πάρει μια πόλη και τη βομβαρδίζαμε. Επρεπε να πάρουμε αυτή την περιοχή. Οι πολίτες έρχονταν στα σημεία ελέγχου. Ενα συγκεκριμένο όχημα είχε ένα παιδί τυλιγμένο σε μια κουβέρτα στο πίσω κάθισμα. Βγάλαμε όλο τον κόσμο έξω και ο γιατρός μάς είπε ότι το παιδί ήταν ακόμα ζωντανό. Ρωτήσαμε πώς συνέβη και μας είπε ότι ήταν θύμα βομβαρδισμού. Λίγο αφού σταματήσαμε να μιλάμε με τον γιατρό, το παιδί πέθανε.

Χρησιμοποιήσατε βόμβες ή πυραύλους απεμπλουτισμένου ουρανίου;

Χρησιμοποιήσαμε εξοπλισμό απεμπλουτισμένου ουρανίου 50 «caliber». Και επίσης υλικό αεροπορικής υποστήριξης που λειτουργεί με την υποστήριξη απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Πώς καταλάβατε ότι χρησιμοποιούσατε βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο;

Οταν ήμασταν στη στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ και ήμασταν έτοιμοι να εισβάλουμε στο Ιράκ, πήραμε εξοπλισμό που δεν είχα δει ποτέ στην καριέρα μου. Ρώτησα τον αξιωματικό εξοπλισμού αν έχει απεμπλουτισμένο ουράνιο. Με κοίταξε λίγο και είπε: «…αλλά είναι ασφαλής».

Επισκεφθήκατε πριν από καιρό και την Ελλάδα. Για ποιον λόγο;

«Βοήθησα» σε μια μεγάλη μάχη με τους φοιτητές για την κατάληψη των πανεπιστημίων. Θα ήταν τραγωδία αν η ελληνική κυβέρνηση ιδιωτικοποιούσε τα πανεπιστήμια. Στην Αμερική το χρέος για τους φοιτητές είναι εξωφρενικό μετά την αποφοίτησή τους από το κολέγιο. Το μίνιμουμ του χρέους είναι $10.000 με $20.000. Ηρθα επίσης για να υποστηρίξω τους φοιτητές σε διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ. Και προσπάθησα να δείξω ότι όλοι οι Αμερικανοί προσπαθούν να σταματήσουν αυτό τον παράνομο πόλεμο. Επίσης, όταν έφτασα στην Ελλάδα, ξεκίνησα να καταλαβαίνω την κατάσταση που συνέβαινε στην πακιστανική κοινότητα. Ιδιαίτερα αυτούς που ονομάστηκαν «Σάβερ Ισλάμ» και τη συμφωνία τους με τη ΜΙ5, τη βρετανική μυστική Αστυνομία που προσπαθεί παράνομα να τους «απαγάγει» και να κρατήσει τους Πακιστανούς στην Ελλάδα.

Εννοείτε ότι η βρετανική ΜΙ5 συνέλαβε κάποιους Πακιστανούς στην Ελλάδα, για να πάρει πληροφορίες για την Αλ Κάιντα;

Μάλιστα, κύριε. Ορθό.

Εχετε πληροφορίες και για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα;

Οι Ελληνες «τουαλέτησαν» το επεισόδιο (Γελάει). Είπαν ότι ο πύραυλος μπήκε μέσα στην τουαλέτα. Νομίζω ότι όταν στήνεις καβγά με τις ΗΠΑ υπάρχει μια ατμόσφαιρα Γ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά ο αμερικανικός λαός δεν έχει την καθαρότητα σκέψης να καταλάβει τι συμβαίνει έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερα εξαιτίας των ΜΜΕ μας. Τα οποία δεν δίνουν μια ακριβή μαρτυρία. Αυτό που άκουσα γι αυτό το επεισόδιο δεν μ εξέπληξε. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, πολεμάμε σ’ έναν Γ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ημουν πολύ ενοχλημένος, πάντως, όταν έμαθα τι συμβαίνει στην πακιστανική κοινότητα.

Εχετε να προσθέσετε κάτι για το ελληνικό κοινό;

Θα θελα να πω «ευχαριστώ» στον λαό της Ελλάδας. Τα λαμπερά πρόσωπά σας, τα ζεστά χαμογελά σας είχαν θετική επίδραση στη ζωή μου. Θα σας κουβαλάω μαζί μου από δω και πέρα. Είστε ένας γενναίος και ευγενικός λαός, που πολεμάει σκληρά για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Σταθήκατε όρθιοι και κάνατε τη φωνή σας ν ακουστεί. Κάποιες άλλες στιγμές διαλέξατε να μείνετε σιωπηλοί. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε υπερήφανοι.

Υ.Γ. ο εκδημοκρατισμός συνεχίζεται…η Ιστορία τι θα γράψει;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s